Seuraa minua

“Minulle maailma on yhä koskettava, ihastuttava, puistattava ja kiinnostava.…”

Tulin jo pikku tyttönä siihen tulokseen, että olen taideteos. En osannut selittää millään muulla tavalla sitä erilaisuuden kokemusta, jonka sain muutettuani Suomeen Pariisista kahdeksan vuotiaana. Minusta kaikki täällä oli outoa ja kiinnostavaa, minulle hyvin vierasta, ja siksi näin ja koin kaiken aina ihmeellisenä, kuin vieraalta planeetalta kotoisin olevana. 

Koulussa opettaja yritti tartuttaa minuun suomen kielen välimerkkejä: pilkkuja ja pisteitä. Minuun ne eivät kuitenkaan tarttuneet, koska kaikki vastaantulevat asiat olivat niin tarinan arvoisia, että hyvä kun henkeä sai niistä tauotta kertoessani.

Minulle maailma on yhä koskettava, ihastuttava, puistattava ja kiinnostava. Koen voimakkaasti ilot ja surut, ihmisen hädän ja puutteen, samalla myös iloiten onnistumisista, rakkaudesta ja menestyksestä. Kaikissa tarinoissa on ne varjoisat puolet, joita kuitenkin sydämellisyys ja lämpö verhoaa.

Koska kaikki asiat eivät mahdu esityksiini tai lauluihini, päätin kirjoittaa niistä blogiini. Haluan tehdä tästä blogista kuvauksen siitä, miltä maailma minun mielestäni todella näyttää. Tätä ajatusta kutsun taideteokseksi, maailmaksi sellaisena, kuin se minun silmiini osuu.

Näin minusta sanotaan

Tia Cohen on punahuulinen, syntyperäinen pariisitar. Hän on räväkkä, tunteellinen, ranskalaiseen
tapaan puhelias ja energinen. Tia on erittäin mielenkiintoinen, suomalaisessa ympäristössä positiivisesti erilainen ja värikäs esiintyjä. Tian taide on kuin hän itse. Määrittelemättömän laaja, syvällinen ja koskettava. On sitten kysymys esiintymisistä, juonnoista, stailauksista tai vaikkapa opastetuista retkistä, Tian persoonallisuus nostaa tilanteen kuin tilanteen tavanomaisen yläpuolelle.

Artisti

Pitkään Punavuoressa, Helsingissä asuneena Tia on ansainnut arvonimen ”Punavuoren varpunen”. Sillä viitataan Tian suurieleiseen, ja sydämeenkäyvään tapaan muuttaa esiintymisellään Punavuorelaisbaarien tunnelma vastaamaan pariisilaiskapakoiden tiivistä, elämänmakuista sykettä. Tian keikalla voi tuntea niitä tunteita, joita Édith Piaf aikoinaan aiheutti mullistaessaan chanson -laulukulttuuria 50-luvun Pariisissa.

Tia on tuntenut Édith Piafin tuotantoon suurta vetoa jo lapsesta saakka. Kolmevuotiaana hän hämmästytti vanhempiaan vaatimalla yhä uudelleen ja uudelleen Piafin levyä esitystensä taustalle. Vanhempia lapsen viehtymys kapakkavarpusen surullisen kauniiseen elämään kummastutti kovasti.

Ammattimaisen musiikin tekemisen hän aloitti laulamalla Rele Kosusen ”Hits by the Kids” -levyllä, jossa debytoi myös mm. Tomi Metsäketo. Kuten kaikkeen Tian elämässä, tähänkin liittyy mielenkiintoinen tarina. ”Menimme sattumalta enoni Jokke Seppälän studiolle äidin kanssa”, Tia aloittaa. ”Siellä purkitettiin lasten poppilevyä, jonka mukaan aloin hyräillä. Relen mielestä kuulostin hyvältä, ja hän antoi minulle C-kasetin biiseistä mukaan. Illalla kuuntelin kasettia antaumuksella. Kun seuraavana päivänä menimme taas studiolle, siellä olikin mikit valmiina, ja purkitin kappaleen ’Jerry Cotton’ ensimmäisellä otolla. Se riitti Relelle, vaikka olisin itse mielelläni laulanut muutkin kappaleet”.

Tia Cohenin tulkinta on uskollinen esikuvalleen. Edith Piafin intohimoinen rakkauden kaipuu välittyy yleisölle värisyttävänä kokemuksena, jonka purkavassa tunnelmassa niin ilo, itku, nauru kuin rakkaus ja kaipuu sekoittuvat yhteen, ja kuljettavat katsojan pois arjesta, tilaan jossa taiteellinen elämys voi tapahtua.

Ainutlaatuinen Piaf-ilta on nostanut esille tunteita ympäri Suomea jo 10 vuoden ajan. Hänet on nähty esiintymässä mm. Finlandia-talolla, Turun Logomossa, Riku Niemi Orchestran solistina, pienissä ja isoissa ravintoloissa, TV:ssä ja radiossakin. Missä tahansa esitys on koettu, on se jättänyt katsojiin syvän tunnejäljen, aidon kokemuksen 1940-ja 50-luvun pariisilaisesta kulttuurista.

Toimittaja Marja Hautakangas kuvasi Rööperifestin jälkitunnelmissa juuri kokemaansa esitystä osuvasti: ”Tian ranskalainen kiinnijuuttuneita selkänikamia ihanasti irroittelevaa ÄRRRRRÄÄ kadehtisi jopa Édith Piaf. Alettiin arvailla mihin tämä tunteiden intohimoinen tulkki vielä tulevaisuudessa yltääkään.”

Juontaja

Ranskalaisen avoin ja kupliva Tia Cohen nostaa tapahtumasi uudelle tasolle. Ripaus eksotiikkaa, ikiaikaista kulttuurista sivistystä, kielitaitoa ja läheisyyttä antaa sinun tapahtumasi vieraille tunteen siitä, että he ovat tärkeitä. Kun mietit miten tehdä tapahtumasta erottuva ja mieleen jäävä, kannattaa valita sen vetäjäksi sellainen, joka jo itsessään heittäytyy positiivisella asenteella ihmisen lähelle.

Tian juontajan ura alkoi jo 1990-luvun alussa MTV3:n legendaarisessa nuoriso-ohjelmassa Jyrkissä. Sieltä polku vei luonnollisesti ajan suosituimmalle nuorisokanavalle MoonTV:lle, jossa Tia juonsi popmusiikkiohjelmaa, sekä tuotti ja juonsi omaa muotiohjelmaa.

Vuosien saatossa Tian esiintyjän elämään on mahtunut lukuisia tapahtumia kaikista messuista, pienistä intiimeistä illanvietoista aina suurille lavoille kuten Tampere-talon isoon saliin asti. Tiaa on hyvä ajatella taikurina, joka oman magiikan keinoin kääntää synkimmänkin mielen iloiseksi, yksinäisimmänkin hän saa tuntemaan seurallisuutta ja nostaa kurttuisimmankin alahuulen nuorekkaaseen virneeseen. Tee sinäkin Tian kanssa merkittävä tilaisuus, jossa ihmeitä todella tapahtuu tunne-elämän puolella.

Stylisti

Eroottisrunollinen tyylitaju leijailee kevyesti kaupungin ytimessä iskien ratakiskon painavuudella. Pariisilaisen tarkalla silmällä valituille yksityiskohdille tulee merkityksiä, jotka saavat kokonaisuudet elämään. Jokainen Tian tekemistä töistä: lukuisista lehtien kansista, muotiartikkeleista, musiikkivideoista ja muotinäytöksistä on noussut tavanomaisen yläpuolelle, antaen vastaanottajalleen kuvan siitä mihin muoti, elämä ja kauneus on vasta menossa. Vuosien aikana Tian osaamisesta on saanut nauttia esimerkiksi huippumalli Ninja Sarasalo, jolle Tia toimi vuosia henkilökohtaisena stylistinä. Monet kuvaajat ovat palanneet Tian tyyleihin, halutessaan rakentaa uusia merkittävyyksiä.

Useat artistit ovat luottaneet Tiaan halutessaan lisätä omaan taiteeseensa heidän henkeensä sopivan ulkoasun kuvauksiin, tai vaikkapa koko uraansakin. Juuri Tian ainutlaatuisuus on sellainen, josta myös esiintyvän artistin kannattaa nauttia.Kenties merkittävimpänä yksittäisenä kommenttina nousee suomalaisen tyylin suurvaikuttajan Play it Again Sam -muotiliikkeen omistajan, Arja Könösen kommentti Tian stailaamasta Helmut Newton underground -muotinäytöksestä: ”Kertakaikkisesti hienoin koskaan nähty näytös”. 

Esiintyvänä artistina Tia todella tietää, miten ihmisten eteen mennään ja jätetään mieliin pysyvästi positiivinen mielikuva. Kun näet Tian kantavan kirpputorilta avainperiä, muovikukkia, mekkoja, polkupyörän raatoja ja hiekkasäkkejä, niin tiedät, että uusi suomalainen muoti on syntymässä silmiesi edessä. Ota yhteyttä, ja tee Tian kanssa tyylin seuraava kausi.

Opas

Ajatellaanpa näin: Saavut Helsinkiin ryhmäsi kanssa, jolle haluat tarjota tavanomaisesta poikkeavan, pirskahtelevan iloisen ja kulttuurisesti monipuolisen opastuksen.

Tia on auktorisoitu Helsinki -opas, joka heittäytyy persoonallaan ryhmään mukaan, ja vetää koko porukan innolla ja ilolla läpi Helsingin kohteiden, joihin tavanomainen opas ei osaisi mennä. Tian ura kulttuurin ja median parissa on avannut hänelle ovet maailmaan, jonka jokainen hetki on täynnä uuden löytämistä, nautintojen ja elämysten kudelmaa, josta jokainen mukanaolijakin pääsee osalliseksi. Tia laulaa, tanssii, tarjoilee. Hän kertoo kaskuja, hauskoja sattumuksia ja kohtauksia todellisesta elämästä, jonka kautta matkustaja saa aidon ja koskettavan kokemuksen Helsingistä virallisen vierailukohdelistan ulkopuolelta.

Kenties haluat viedä naisvieraat uimaan alasti uimahalliin? Tia tulee mukaan! Mennäänkö käymään taiteilijoiden ateljeissa tai bändien treenikämpillä? Tutustutaanko siihen, miten Punavuoren tai Kallion työläiskaupunginosat muuttuivat start-up yrittäjien ja tyyliniekkojen kahvilaparatiiseiksi? Tia kertoo, koska hän on sen itse kokenut. Kahden maan välillä eläneenä Tia tietää, mikä Suomessa ja Helsingissä kiinnostaa matkustajaa, ja sen hän osaa välittää ryhmälle. Varmasti parhaita kokemuksia Helsingistä osaa antaa sellainen opas, joka asettuu asiakkaansa kanssa samalle tasolle, ja luo mahdollisuuden löytää ja luoda yhdessä uutta ensimmäistä kertaa.

Esiintyjänä Tia tuntee yleisön tunteet, ja osaa viedä niitä aina parempaan suuntaan. Mennäänpä vaikka yhdessä syömään taiteilijaravintolaan, jossa turistit eivät yleensä käy! Välipalaksi saatetaan tarjoilla vaikkapa musiikkiesitys, videotaideteos tai muu yllätys, joka tekee retkestä unohtumattoman.

Kun Tialta asiasta kysyy, niin kaikki tarinat ovat tosia, mutta mikä tärkeintä, suurin osa on vielä kertomatta.

Tutustu näillä sivuilla siihen mistä kaikesta koostuu ranskalais-suomalainen taiteilija ja persoonallisuus nimeltä Tia Cohen.